HELIOS-ziekenhuizen

Ervaringen

Gecombineerde behandeling tegen zeldzame slokdarmkanker

Martin Lanting is een van de circa 100.000 mensen in Europa die lijden aan slokdarmkanker. Hij krijgt de diagnose in de zomer van 2011. De behandelende artsen geven hem weinig hoop, de kanker is al uitgezaaid naar de buikholte. Maar de 65-jarige uit het Drentse Roden geeft niet op: hij informeert ook bij de Duitse buren naar nieuwe behandelmethodes en komt uiteindelijk uit bij het HELIOS-ziekenhuis in Krefeld. Daar wordt hij in de herfst met behulp van een verwarmde chemotherapie gestabiliseerd en vervolgens door specialisten geopereerd. Zelfs een zware longontsteking en een tien weken durend coma overleeft hij – mede dankzij zijn familie en vrienden. Intussen maakt de gepensioneerde alweer kilometers lange wandelingen.

Wanneer hij zijn ogen open doet, is het winter. Door het raam ziet hij buiten kleine sneeuwvlokken dwarrelen. Martin Lanting is even verbaasd. Gisteren, op de dag van de operatie, was het toch nog zo mild. Als hij probeert rechtop te gaan zitten, gaat de deur naar zijn kamer open. Hij ziet het gezicht van zijn vrouw Diny en beseft dat er iets anders is. Ze snelt naar zijn bed en aait hem zacht over zijn wangen. Dan vertelt ze hem wat de 65-jarige maar met moeite kan geloven: hij heeft wekenlang in een coma gelegen.

In november, direct na de succesvolle ingreep waarbij de chirurgen de uitzaaiingen van zijn slokdarmcarcinoom in de buikholte verwijderen, loopt hij een longontsteking op. Zijn weerstand is verzwakt, de situatie ernstig. Zijn lichaam kan het niet aan en hij raakt in een coma. Meteen huurt Diny Lanting een vakantiewoning in de buurt van Krefeld om samen met hun volwassen kinderen en goede vrienden iedere dag aan zijn zijde te kunnen staan. De adventstijd en de kerstdagen gaan voorbij, tot hij op 11 januari eindelijk zijn ogen opent. “Ik heb veel gedroomd, dat kan ik me nog herinneren, maar het leek net alsof ik maar een nacht had geslapen”, vertelt hij.

Lantings uitgeputte lichaam heeft de lange weken echter goed benut. De littekens van de operatie zijn genezen, de longen zijn weer bij krachten. “Het was een complexe ingreep die zeer zelden wordt doorgevoerd. In combinatie met de voorafgaande chemotherapie is het een ware marathon voor het lichaam”, aldus Priv.-Doz. Dr. med. Christoph Wullstein, hoofd van de afdeling algemene, viscerale en minimaal-invasieve chirurgie van het HELIOS-ziekenhuis Krefeld. Hij is een van de weinige deskundigen in Duitsland die slokdarmcarcinomen minimaal-invasief opereren.

De zeldzame kankervorm verbergt zich goed, getroffenen merken er in eerste instantie niets van. Wanneer de eerste symptomen optreden, zoals slikstoornissen of brandend maagzuur, is de aandoening meestal al ver gevorderd en heeft de tumor vaak uitzaaiingen in de omliggende lymfeklieren gevormd. Dat is hier ook het geval. Daarom wordt Martin Lanting voor de ingreep eerst meerdere weken in het HELIOS-ziekenhuis Hüls met behulp van een verwarmde chemotherapie behandeld om de tumorhaard te verkleinen. “Daarbij worden de getroffen gebieden met behulp van infraroodstraling tegelijk met het toedienen van de medicamenten verwarmd, wat de werking versterkt”, verklaart Sabine Helmer, hoofd van de afdeling interne geneeskunde van het ziekenhuis in Hüls. De behandeling slaat aan, maar ook daarna is de operatie zeer complex.

Om de speciale techniek aan zijn collega’s door te geven, wordt Wullsteins ingreep bij Martin Lanting met diens toestemming zelfs via een livestream op een symposium getoond. Lanting is het afdelingshoofd en zijn team meer dan dankbaar: “Ik ben zo blij dat ik voor Krefeld heb gekozen. De artsen hier en in Hüls hebben zeer goed werk geleverd en mij waardevolle tijd geschonken.” Deze tijd benut hij thuis in Roden goed, samen met zijn familie en vrienden én voor het maken van lange wandelingen.