26. juni 2017

Nieuwe, minder ingrijpende operatie bij heupprothese in het HELIOS Klinikum Krefeld in Duitsland

Dr. Andreas Hachenberg

Actief en mobiel, ook op latere leeftijd – veel mensen vinden dat een heel belangrijk positief vooruitzicht. Maar ouderdom belast de pezen en botten. Ongeveer 80 procent van de Nederlanders krijgt daarom in de loop van de tijd last van pijnlijke slijtage van de gewrichten – artrose. Maar ook afwijkingen, sportblessures or chronische ontstekingen kunnen de kraakbeenlaag beschadigen en zodoende resulteren in botvervormingen. Met name de heup- en kniegewrichten worden vaak aangetast door botslijtage. Groeiende klachten kunnen in een vroeg stadium van de artrose worden beholpen met conservatieve maatregelen, zoals fysiotherapie en medicatie. Hiermee wil met voorkomen dat patiënten al heel vroeg onder het mes moeten. In de HELIOS Klinikum Krefeld zet zich een interdisciplinair team van orthopeden, in pijntherapie gespecialiseerde artsen en bewegingstherapeuten in tegen artrose. Maar helaas: artrose kan niet worden genezen. Als artrose aan terrein wint, worden de mobiliteit en levenskwaliteit vaak sterk verminderd door toenemende pijn en ziekte. En dan komt toch een operatie om te hoek kijken – een gewrichtsprothese herstelt de levenskwaliteit, want beweging is leven.

In het HELIOS Klinikum Krefeld in Duitsland, op slechts enkele kilometers van de Nederlandse grens, wordt een operatie van het heupgewricht altijd op een minimaal invasieve en spiervriendelijke manier uitgevoerd, doordat men zich toegang verschaft tot het gewricht via een spierkolom voorin het bovenbeen (zogenaamde AMIS-toegang). Dr. med. Hachenberg, afdelingshoofd Endoprothese van het HELIOS Klinikum Krefeld en chef-arts van de afdeling voor Orthopedische Rehabilitatie van de HELIOS Rhein Klinik Duisburg, put ervaring uit meer dan 1000 gewrichtsimplantaties. Sinds 2007 implanteert hij met succes heupprotheses met deze innovatieve procedure. Naast een kleinere incisie in de huid is bij deze operatiemethode ook de gekozen weg naar het gewricht bepalend.

Om te voorkomen dat de spieren die belangrijk zijn voor het bewegen van het heupgewricht worden beschadigd, verschaft met zich toegang via een natuurlijke spierkolom voorin het bovenbeen (AMIS – ”Anterior Minimal Invasive Sugery”). Daardoor is het losmaken/doorsnijden van het spierweefsel helemaal niet meer nodig, anders dan bij de normale operatiemethoden. Het voordeel voor de patiënt: de kracht in de benen keert na de operatie beter en sneller terug en hij/zij kan alweer eerder en soepelere lopen. Een kleine incisie, gering bloedverlies en minder pijn zorgen ervoor dat de patiënt sneller herstelt. Eerder was een van de complicaties bij de operatie verstuiking van het pas geopereerde gewricht en nu met de AMIS-methode gebeurt dat praktisch niet meer – een aangename, positieve bijwerking van deze spiervriendelijke operatietechniek.

Afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en de ten grondslag liggende ziekte kan gekozen worden uit een aantal verschillende implantaattypes. Met inachtneming van alle individuele parameters ontwikkelen wij voor elke patiënt een ideaal verzorgingsconcept. Wij bieden de implantatie van een heupprothese zowel met cementvrije, alsook met gecementeerde verankering aan. Cementvrije protheses zijn eerder geschikt voor jongere, actieve patiënten. De gecementeerde verankering heeft de voorkeur bij een hogere leeftijd en als het bot al eerder beschadigd is geraakt, bijvoorbeeld in geval van osteoporose.

Het behandelingssucces van een gewrichtsimplantatie hangt echter ook af van consequente nabehandeling en rehabilitatie na de operatie. In het HELIOS Klinikum Krefeld profiteren patiënten van een behandeling uit eigen hand op verschillende locaties. Als chirurg en tegelijkertijd chef-arts van de orthopedische rehabilitatie in Duisburg begeleidt Dr. Andreas Hachenberg zijn patiënten vanaf het intakegesprek tot aan ontslag uit rehabilitatie.