HELIOS Ziekenhuis Duisburg

Welkom

Anesthesie, operatieve intensive care en pijnbestrijding

Geachte heer, mevrouw,

Een hartelijk welkom aan u als patiënt van de Helios-ziekenhuizen Duisburg. Als team van de afdeling voor anesthesie, operatieve intensive care en pijnbestrijding begeleiden wij u gedurende uw hele verblijf.

Tijdens het gesprek met de anesthesist bereiden wij u voor op de narcose. Wij vragen u hierbij belangrijke informatie over eventuele vorige aandoeningen, uw actuele gezondheidstoestand en uw ervaringen met narcose. Daarvoor is het belangrijk dat u actuele onderzoeksuitslagen of brieven van uw huisarts of specialist, alsmede een lijst met door u gebruikte medicijnen en eventuele allergie- of anesthesiegegevens meeneemt naar het gesprek. Vervolgens wordt samen met u de meest geschikte vorm van narcose uitgezocht voor de betreffende operatie. Daarbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen algehele narcose (algemene anesthesie) en verschillende plaatselijke verdovingsmethodes (regionale anesthesie). De stappen en eventuele risico’s en complicaties worden met u besproken en vervolgens hebt u alle tijd om vragen te stellen. Neemt u gerust uw partner, kinderen of andere vertrouwenspersonen mee naar het voorbereidende gesprek.

Voor de operatie wordt u ontvangen door de anesthesist, die u samen met een verpleegkundige klaar maakt voor de narcose. Hiervoor wordt u aangesloten op een systeem dat uw hartslag, bloeddruk en de zuurstof in uw bloed meet. Bij iedere narcose wordt een kleine naald in een veneus bloedvat ingebracht, om u via een infuus medicamenten te kunnen toedienen. Bij een algehele narcose krijgt u voordat u inslaapt zuurstof via een masker. Wanneer de operatie onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, kunt u zelf bepalen of u daarbij wilt slapen of wakker wilt blijven. Tijdens de hele operatie wijkt de anesthesist niet van uw zijde. Hij bewaakt uw hartfunctie, bloedcirculatie en ademhaling en zorgt ervoor dat u na de operatie zonder pijn wakker wordt.

Na de operatie komt u in onze verkoeverkamer. Hier wordt u door een verpleegkundige in de gaten gehouden. Wanneer het goed met u gaat en u weer helemaal wakker bent, wordt u overgeplaatst naar de afdeling of mag u, bij een poliklinische ingreep, weer naar huis. Na grote operaties, na ongevallen etc., komen de patiënten op onze operatieve intensive care terecht, waar ze 24 uur per dag door artsen en verpleegkundigen in de gaten worden gehouden. Natuurlijk kunt u op de intensive care ook bezoek ontvangen en kunnen familieleden hun vragen en wensen met de artsen bespreken.

Wanneer u op de normale afdeling ligt en er voor de operatie een pijnkatheter is ingebracht (bijvoorbeeld een epidurale katheter in de rug en een katheter voor regionale anesthesie in nek, arm of been), wordt deze katheter regelmatig door een medewerker van onze pijnbestrijding gecontroleerd.


Dr. med. Markus Schmitz
en het team van de afdeling voor anesthesie, operatieve intensive care en pijnbestrijding


Mogelijkheden anesthesie:
Mogelijkheden intensive care en spoedeisende geneeskunde:
Mogelijkheden pijnbestrijding:

Contact

 • HELIOS International Office Centrale Lutherplatz 40
  47805 Krefeld
  Duitsland
  Telefoon
  + 49 2151 32 2851
  Fax
  + 49 2151 32 1923