HELIOS Ziekenhuis Krefeld

Welkom

Afdeling voor algemene, viscerale en minimaal-invasieve chirurgie

Onze afdeling omvat het complete chirurgische spectrum van een ziekenhuis voor maximale zorg op het hoogste niveau. Naast de traditionele specialismen darm- en schildklierchirurgie richt de afdeling zich ook op de minimaal-invasieve chirurgie (MIC resp. ‘sleutelgatchirurgie') en de oncologische chirurgie (tumor- / ‘kankerchirurgie’).

De minimaal-invasieve chirurgie (MIC) wordt – waar mogelijk – ingezet om het postoperatieve herstel van de patiënt te bevorderen. Dit betekent minder pijn na de operatie en een sneller ontslag. Het betere cosmetische resultaat is een welkome bijkomstigheid. Naast de intussen traditionele minimaal-invasieve operaties, zoals het verwijderen van de galblaas, liesbreukoperaties of operaties bij brandend maagzuur, gebruiken we deze operatietechniek ook regelmatig bij grotere operaties, zoals het verwijderen van de dikke darm en endeldarm, een deel van de maag, een deel van de slokdarm of de bijnieren. Op het gebied van de minimaal-invasieve chirurgie wordt voortdurend vooruitgang geboekt en wij dragen actief bij aan deze ontwikkelingen. Naast de uitbreiding van het indicatiespectrum naar grote operaties is het ons doel om met name bij vaak voorkomende operaties steeds kleinere incisies te kunnen gebruiken, voor een nog beter herstel en mooier eindresultaat. Zo werd begin 2009 de zogenaamde single port-techniek geïntroduceerd. Hierbij gaat het om een nieuwe, nog minder invasieve techniek waarbij de galblaas wordt verwijderd via één enkele, zeer kleine incisie in de navel, die later nog nauwelijks zichtbaar is.

De oncologische chirurgie is een traditioneel onderdeel van de viscerale chirurgie. Wij bieden het complete spectrum van de oncologische chirurgie aan, met inzet van de modernste operatiemethodes. We behandelen hier tumors in het gehele maag-darmkanaal, van de slokdarm tot aan de endeldarm, tumors in de alvleesklier, levertumors en levermetastasen. Ook hier wordt de minimaal-invasieve chirurgie steeds vaker toegepast (bijv. bij dikkedarm- en endeldarmkanker, slokdarmkanker). Naast de inzet van alle moderne operatiemethodes is juist ook in dit vakgebied de interdisciplinaire samenwerking van doorslaggevend belang voor een succesvol resultaat. In het HELIOS-ziekenhuis Krefeld worden alle actuele tumortherapievormen aangeboden en door de interdisciplinaire tumorboard volgens de nieuwste inzichten ingezet voor de afzonderlijke patiënten.

Binnen de colorectale chirurgie (dikke darm en endeldarm) worden alle goed- en kwaadaardige aandoeningen behandeld. Dit gebeurt steeds vaker met behulp van minimaal-invasieve ingrepen. Hierbij richt de afdeling zich op ontstekingen van de darm (bijv. diverticulitis), chronische ontstekingsziektes van het darmkanaal (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), bekkenbodemstoornissen en kankeraandoeningen aan de dikke en endeldarm. Naast de inzet van de MIC wordt voor een sneller herstel ook sinds enkele jaren de 'fast track-revalidatie' aangeboden. Hierbij gaat het om een modern, multimodaal concept om algemene postoperatieve complicaties te verminderen. Daardoor kan het ziekenhuisverblijf vaak worden verkort.

De endocriene chirurgie omvat de behandeling van goed- en kwaadaardige aandoeningen aan de schildklier, de bijschildklier, de bijnieren en de endocriene pancreas (alvleesklier). Om bij operaties aan de schildklier en bijschildklier de stembandzenuwen zo veel mogelijk te sparen, wordt in de regel gebruik gemaakt van neuromonitoring.

Binnen de algemene chirurgie nemen het verwijderen van de galblaas, operaties bij lies- en littekenbreuken en operaties bij brandend maagzuur een belangrijke plaats in. Deze operaties worden overwegend minimaal-invasief uitgevoerd.

Tot het taakgebied van de afdeling behoort ook de behandeling van ernstig zieke patiënten en patiënten met een verhoogd risico bij een operatie. Om ook juist voor deze patiënten een zo hoog mogelijke veiligheid te bieden, beschikken wij over meerdere intensive cares onder leiding van een anesthesist en een intermediate care unit. Zo hebben wij alle mogelijkheden in huis om patiënten indien nodig van intensieve zorg te voorzien.


Priv.-Doz. Dr. med. Christoph Wullstein

Contact

 • HELIOS International Office Centrale Lutherplatz 40
  47805 Krefeld
  Duitsland
  Telefoon
  + 49 2151 32 2851
  Fax
  + 49 2151 32 1923