HELIOS Ziekenhuis Krefeld

Welkom

Interdisciplinair centrum voor buikvlieskanker Niederrhein (IPZN)

Betere kansen op genezing bij buikvlieskanker

Het interdisciplinaire centrum voor buikvlieskanker Niederrhein is gespecialiseerd in de behandeling van buikvlieskanker. De diagnose buikvlieskanker staat bijna altijd voor een complex ziekteverloop. Buikvlieskanker kan worden veroorzaakt door verschillende soorten kanker en kent verschillende stadia. Patiënten worden in het IPZN door een interdisciplinair team behandeld conform de recentste wetenschappelijke inzichten. Samenwerkingspartners zijn de afdeling voor gynaecologie, de afdeling voor viscerale chirurgie, de medische afdeling II met oncologie, radiotherapie, radiologie en andere klinische en poliklinische partners. Doel van de behandeling is voor iedere afzonderlijke patiënt een optimale behandeling te bepalen en beginnen. Hiervoor wordt ieder afzonderlijk geval samen met andere specialisten in de tumorboard van het IPZN besproken en evt. in een interdisciplinair spreekuur gezamenlijk beoordeeld.

Vooral in de afgelopen jaren konden aanzienlijke verbeteringen worden bereikt in de behandeling van enkele tumorsoorten. Doorslaggevend hiervoor zijn vooral een beter begrip van de tumoraandoening, een betere interdisciplinaire behandeling en de doelgerichte inzet van zogenaamde cytoreductieve chirurgie met hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC).
 
HIPEC - hypertherme intraperitoneale chemotherapie

Bij deze methode bestaat de operatie uit meerdere stappen. Eerst worden alle met het blote oog zichtbare tumormanifestaties in de buikholte verwijderd. Om de betreffende darmgedeeltes te beschermen, kan het in bepaalde gevallen nodig zijn om een tijdelijke kunstmatige uitgang van de darm te maken. Dit deel van de operatie noemen we cytoreductieve chirurgie.

Na de chirurgische tumorreductie volgt dan een verwarmde chemotherapie. Hiervoor wordt de buikholte gedurende 1 à 1 ½ uur intraoperatief gespoeld met een chemotherapie van 41 - 43 graden Celsius. Achtergebleven tumorcellen die met het blote oog niet te zien waren, worden hierdoor gedood. Deze zeer effectieve methode bestaat uit een combinatie van een lokale verwarmde chemotherapie en een chirurgische tumorreductie.
 
IPZN als interdisciplinair competentiecentrum

•    De behandeling met cytoreductieve chirurgie en HIPEC wordt in het IPZN uitgevoerd volgens de vastgelegde kwaliteitsrichtlijnen, die zijn opgesteld onder het beschermheerschap van de DGAV (Duitse vereniging voor algemene- en viscerale chirurgie). Al onze patiënten worden via het HIPEC-register van de DGAV van kwaliteit verzekerd.
•    Ons centrum beschikt met Prof. Dr. med. Friedrich en Priv.-Doz. Dr. med. Wullstein over een uitstekende chirurgische expertise op het gebied van de multiviscerale oncologische chirurgie en de intraperitoneale chemotherapie. Na de operatie wordt een intensieve medische zorgverlening van het hoogste zorgniveau gegarandeerd.
•    De medische afdeling II onder leiding van Prof. Dr. med. Frieling houdt zich sinds vele jaren bezig met de conservatieve oncologische behandelvormen en interventionele methodes bij buikvlieskanker.

Niet iedere vorm van buikvlieskanker resp. niet iedere uitzaaiing in het buikvlies is geschikt voor de toepassing van de cytoreductieve chirurgie met HIPEC. Op dit moment wordt de methode toegepast bij patiënten met eierstokkanker, dikkedarmkanker, pseudomyxoma peritonei, appendixkanker en bij enkele vormen van maagkanker. Iedere tumor in het buikvlies wordt echter onderzocht, aangezien dit vakgebied zich klinisch en wetenschappelijk gezien continu verder ontwikkelt.

Eerste kennismaking en contact


Om bij de eerste kennismaking al een goed beeld te hebben van uw ziektegeschiedenis, willen we u vragen de verwijsbrief, de operatierapporten van eerdere tumoroperaties, een actuele opname van de buikholte (CT, MRI, PET) en – indien voorhanden – de uitslag van weefselonderzoek mee te brengen.


Afspraken voor een consult maakt u telefonisch via +49 2151 32-4002.

Contact

 • HELIOS International Office Centrale Lutherplatz 40
  47805 Krefeld
  Duitsland
  Telefoon
  + 49 2151 32 2851
  Fax
  + 49 2151 32 1923