Cardiologie en conservatieve intensive care

De medische afdeling I staat onder leiding van Prof. Dr. med. Heinrich Klues en Priv.-Doz. Dr. med. Alexander Bufe. Hier houden wij ons bezig met het gehele spectrum van de moderne cardiologische diagnostiek en behandelmethodes en bieden wij een allesomvattende zorgverlening voor patiënten met internistisch-cardiologische aandoeningen. De afdeling beschikt verder over een conservatieve intensive care en een pijn op de borst-poli bij acute pijn op de borst (chest pain unit).

Het aangesloten interventiecentrum beschikt over vijf katherisatielabs, inclusief een hypermoderne hybride OK, een combinatie van een operatiekamer en een volwaardig katherisatielab met uiterst efficiënte beeldvormende technologie. Hiermee hebben onze artsen de modernste opties in handen voor de behandeling van onze patiënten. De cardiologische afdeling is uitgerust met alle apparatuur die nodig is voor een nauwkeurige vaststelling van hart- en vaataandoeningen. Hier worden jaarlijks ruim 35.000 ECG’s, 8.500 echocardiografische en 800 Doppler- en duplex-onderzoeken, alsmede ca. 4.500 diagnostische en 1.500 interventionele ingrepen doorgevoerd. De cardiologische afdeling is een opleidingscentrum voor de implantatie van percutane aortakleppen (TAVI) en de rekanalisatie van chronische totale occlusies (CTO).

Onze conservatieve intensive care telt 35 bedden en is daarmee in Duitsland een van de grootste in zijn soort. De intensive care biedt kwalitatief hoogwaardige, regionale zorg voor internistische spoedpatiënten.
De afdeling werkt nauw samen met alle interne medische vakafdelingen en plaatselijke artsen, om onze patiënten zowel tijdens als na hun opname in ons ziekenhuis de best mogelijke zorg te bieden.

Wij streven ernaar onze behandelingen en netwerkstructuren steeds te verbeteren en de hoge standaard van onze patiëntenzorg ook in de toekomst verder te optimaliseren. Zo heeft het hartinfarctcentrum zowel nationaal als internationaal gezien een zeer korte reactietijd voor de 24-uurs bereikbaarheidsdienst met PTCA (techniek voor het verwijden van een vernauwde kransslagader) als levensreddende spoedingreep bij acute hartinfarcten.