HELIOS Ziekenhuis Krefeld

Welkom

Afdeling voor nucleaire geneeskunde

Hartelijk welkom op de afdeling voor nucleaire geneeskunde

Als ziekenhuis van het hoogste zorgniveau biedt ons team van competente artsen en medisch laboratoriummedewerkers het complete spectrum van de moderne diagnostiek en behandeling op het gebied van de nucleaire geneeskunde aan. Onze afdeling heeft een brede en jarenlange ervaring met de behandeling van goed- en kwaadaardige aandoeningen met zgn. open radioactieve stoffen. Sinds januari 2010 maken wij gebruik van een PET/CT- systeem, dat het mogelijk maakt om pathologische stofwisselingsprocessen (bijv. uitzaaiingen) tot op de millimeter nauwkeurig in beeld te brengen.

Het basisprincipe van de nucleaire geneeskunde is het in beeld brengen van stofwisselingsprocessen met behulp van radioactieve tracers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zeer kleine hoeveelheden, die de in beeld gebrachte stofwisseling niet verstoren.

Ideaal hiervoor zijn stoffen die alleen gammastraling uitzenden, voldoende energie bevatten voor het stellen van een diagnose en een korte halveringstijd hebben. Deze kunnen eenvoudig aan biomoleculen worden gekoppeld en zijn eenvoudig te verkrijgen. Ruim 90% van de onderzoeken worden uitgevoerd met behulp van technetium 99m, halveringstijd ca. 6 uur, 140 keV., dochternuclide (Tc99) geen of zeer geringe straling.

Door de nauwe samenwerking met het MVZ voor nucleaire geneeskunde en radiotherapie van het HELIOS-ziekenhuis Krefeld zijn alle onderzoeken met een verwijsbrief ook poliklinisch mogelijk.


Dr. med. Christian Uhlenbruck

Contact

 • HELIOS International Office Centrale Lutherplatz 40
  47805 Krefeld
  Duitsland
  Telefoon
  + 49 2151 32 2851
  Fax
  + 49 2151 32 1923