HELIOS Ziekenhuis Krefeld

Welkom

Palliatieve afdeling Krefeld

Lid van het palliatieve netwerk Krefeld

De palliatieve afdeling biedt een complete, persoonlijke zorg voor mensen met aandoeningen in een ver gevorderd stadium en een beperkte levensverwachting. Het is ons doel deze patiënten te stabiliseren en behandelen, om de symptomen van de aandoening te verzachten en de terugkeer naar huis of de overplaatsing naar een hospice mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat de patiënten in hun laatste weken of maanden alles uit hun leven kunnen halen. Hiervoor kiezen wij voor een allesomvattende aanpak:

•    Voor palliatieve patiënten is het voor het behoud van hun levenskwaliteit van belang dat lichamelijke symptomen zo goed mogelijk worden verzacht, hun waardigheid wordt gerespecteerd en psychosociale en spirituele ondersteuning en begeleiding wordt geboden. Hiervoor staat een team van artsen, verpleegkundigen, therapeuten en geestelijken rond de klok ter beschikking. Op de eerste plaats worden lichamelijke klachten, zoals pijn, benauwdheid, overgeven en misselijkheid of aanhoudende vermoeidheid met alle mogelijkheden van de moderne geneeskunde behandeld en verzacht. Ook voor de behandeling van psychische problemen, zoals angst of depressie, staan uiteenlopende mogelijkheden ter beschikking. "Wij ondersteunen onze patiënten in een existentiële levenssituatie, coördineren behandelingen en betrokken partijen, betrekken de familie hierbij en bespreken de verdere thuiszorg", aldus chef-arts Dr. med. Claudia Kudlek over de dagelijkse werkzaamheden van het multidisciplinaire team.
•    Tien eenpersoonskamers zijn voorzien van lichte, warme kleuren, een houten vloer, grote foto's van prachtige landschappen en een balkon vol planten. Er wordt rekening gehouden met de wensen en angsten van patiënten, om de patiënt en zijn/haar familie een zo groot mogelijke zelfstandigheid te verschaffen. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf beslissen wanneer ze opstaan of willen eten. In een geïntegreerde woon- en keukenruimte kan worden gelezen, televisie worden gekeken of samen worden gekookt.
•    Dankzij het grotere aantal medewerkers heeft het verpleegkundig personeel meer tijd voor iedere afzonderlijke patiënt. Een zorgzame zorgverlening neemt namelijk veel tijd in beslag en omvat op de patiënt afgestemde behandelingen, veel aandacht en hulp. Ons verpleegkundig personeel heeft een aanvullende opleiding voor palliatieve zorg afgerond.
•    Ook met de sociale omgeving wordt rekening gehouden. Familie en vrienden worden ook door het multidisciplinaire team begeleid en evt. betrokken bij het behandelplan. Naast overnachtingsmogelijkheden worden regelmatige gespreksrondes en fysiotherapie aangeboden.
Wij zijn onderdeel van het palliatieve netwerk in Krefeld en streven ernaar met name de plaatselijke collega’s te ondersteunen wanneer een begeleiding in de praktijk niet meer mogelijk is. De patiënt wordt doorverwezen door de huisarts of een andere afdeling van het ziekenhuis. De patiënt of de familie kan echter ook zelf contact met ons opnemen.

Op onze palliatieve afdeling staat de mens centraal. Wij verbinden levenskwaliteit met de medische mogelijkheden van een modern ziekenhuis. Wij denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.


Prof. Dr. med. Thomas Frieling

Contact

 • HELIOS International Office Centrale Lutherplatz 40
  47805 Krefeld
  Duitsland
  Telefoon
  + 49 2151 32 2851
  Fax
  + 49 2151 32 1923