HELIOS Ziekenhuis Krefeld

Welkom

Afdeling voor pulmonologie, slaap- en beademingsgeneeskunde

De afdeling voor pulmonologie, slaap- en beademingsgeneeskunde staat onder leiding van Dr. med. Manuel Streuter, specialist voor de behandeling van long- en luchtwegaandoeningen, cardiologie en allergologie. De afdeling richt zich op het complete spectrum van de moderne longgeneeskunde. Dit omvat alle goed- en kwaadaardige aandoeningen van de longen, het borstvlies, het mediastinum en het middenrif.

Een belangrijk specialisme binnen onze afdeling zijn kwaadaardige aandoeningen als het bronchuscarcinoom of het mesothelioom (vormen van longkanker). Hypermoderne endoscopische methodes staan garant voor een vroegtijdige en nauwkeurige tumordiagnostiek. Vooral voor de fijn vertakte orgaansystemen van de longen zijn zeer nauwkeurige apparaten nodig die gevaarlijke veranderingen kunnen herkennen en behandelen. In nauwe samenwerking met de afdeling voor thoraxchirurgie en de afdeling voor radiotherapie en oncologische radiologie biedt de afdeling alle moderne behandelopties aan. Naast de chemotherapie bij het bronchuscarcinoom passen wij op onze afdeling ook hooggespecialiseerde endoscopische tumorbehandelingen toe, zoals laserbehandelingen en stentimplantatie. Met behulp van de lasertechniek kunnen tumors en uitzaaiingen (metastasen) minimaal-invasief en met weinig bloedingen worden verwijderd. De stralen zijn daarbij speciaal afgestemd op de biofysische eigenschappen van de longen, zodat het gezonde weefsel zoveel mogelijk kan worden gespaard.

Een ander specialisme van de afdeling is de uitgebreide behandeling van patiënten met chronische luchtwegaandoeningen, zoals COPD, longemfyseem en astma. Door een adequate langdurige zuurstoftherapie resp. thuisbeademing, in combinatie met speciale fysiotherapie en het aanleren van geschikte ademtechnieken kunnen patiënten met een chronische luchtwegaandoening in veel gevallen weer terugkeren naar een normaal leven. Bij ernstige vormen van longemfyseem passen we een endoscopische reductie van het longvolume met behulp van ventielen toe. Deze niet-operatieve ingreep zorgt ervoor dat de te sterk opgeblazen delen van de long krimpen en gezonde delen meer ruimte krijgen. Daardoor wordt de belastbaarheid van de patiënt aanzienlijk verbeterd.

Voor poliklinische behandelingen kunnen patiënten zich wenden aan de pulmonologische dagkliniek. Voor de diagnostiek van slaapstoornissen – in het bijzonder alle soorten slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen – beschikken wij over een modern uitgeruste nachtkliniek met een slaaplab voorzien van acht meetplaatsen. Dat betekent dat onze patiënten hun normale ritme kunnen aanhouden en alleen voor de slaapdiagnostiek naar de nachtkliniek hoeven te komen.

Contact

 • HELIOS International Office Centrale Lutherplatz 40
  47805 Krefeld
  Duitsland
  Telefoon
  + 49 2151 32 2851
  Fax
  + 49 2151 32 1923