HELIOS Ziekenhuis Krefeld

Welkom

Weaning Unit

Gecertificeerd weaningcentrum door de Deutsche Gesellschaft für Pneumologie und Beatmungsmedizin e.V. (DGP, Duitse vereniging voor pulmonologie en beademingsgeneeskunde)
 
Vooral bij de ontwenning van beademing voor patiënten die na ernstige aandoeningen en in het kader van een langer verblijf op een intensive care afhankelijk zijn van een beademingsapparaat of bij langdurig longfalen problemen hebben met de ontwenning van de beademing, zijn speciale methodes nodig die meestal moeilijk kunnen worden ingezet op een intensive care. Voor deze patiënten beschikt het HELIOS-ziekenhuis Krefeld over het centrum voor beademingsgeneeskunde en chronisch longfalen. Het centrum heeft acht bedden en is nauw verbonden met de conservatieve intensive care.
Een gespecialiseerd behandelteam bestaande uit pulmonologen, IC-artsen, neurologen, adem- en fysiotherapeuten, logopedisten en IC-verpleegkundigen bekommert zich in drieploegendienst om de intensieve behandeling van dit soort patiënten. Zij worden ondersteund door psychologen en maatschappelijk werkers, die vroegtijdig – zodra de ontwenning gelukt is, resp. moet worden begonnen met thuisbeademing – verdere plannen maken voor de verzorging na het verblijf in het ziekenhuis.

Ademhaling en bloedcirculatie worden in de gaten gehouden met de monitoringsystemen van de intensive care. Zo beschikken wij bij een eventuele verslechtering over alle medische mogelijkheden, tot aan cardiologische interventies en extracorporale methodes (dialyse). Ondertussen hebben de kamers – voorzien van tv, radio en telefoon- een persoonlijke sfeer. Doordat patiënten de hele dag door bezoek mogen ontvangen, bevordert dit de betrokkenheid van de familie, die vaak een doorslaggevende rol speelt in het succes van de behandeling.

De weaning unit staat bovendien ter beschikking als ademtherapiecentrum voor patiënten met een chronisch longfalen – met name voor patiënten met een minder goed functionerende adempomp bij COPD/emfyseem en neuromusculaire aandoeningen. Patiënten worden voorzien van alle hulpmiddelen die bij chronisch longfalen thuis noodzakelijk kunnen zijn (zuurstofconcentrators, inhalatieapparaten, etc.). In het kader van een directe ambulante-intramurale zorg bestaat bovendien een nauwe samenwerking met ambulante, in de beademingszorg gespecialiseerde hulpverlenende instanties – bijvoorbeeld voor de begeleiding van patiënten in passende woongroepen.

Contact

 • HELIOS International Office Centrale Lutherplatz 40
  47805 Krefeld
  Duitsland
  Telefoon
  + 49 2151 32 2851
  Fax
  + 49 2151 32 1923