HELIOS Ziekenhuis Oberhausen

Welkom

Afdeling voor algemene, viscerale chirurgie en coloproctologie

Onze afdeling biedt het complete chirurgische spectrum aan van een ziekenhuis voor basis- en standaardzorg van het hoogste niveau. Naast de traditionele zwaartepunten van de darm- en schildklierchirurgie steunt de afdeling op vier overige pijlers:

•    de minimaal-invasieve chirurgie (MIC of ook ‘sleutelgatchirurgie’ genoemd)
•    de oncologische chirurgie (tumor- of ‘kankerchirurgie’)
•    de coloproctologie (chirurgie aan de dikke darm en endeldarm)
•    de bariatrische chirurgie (operatieve behandeling bij adipositas)

De minimaal-invasieve chirurgie (MIC) wordt waar mogelijk ingezet om het postoperatieve herstel van de patiënt te bevorderen. Dit betekent minder pijn na de operatie en een sneller ontslag. Het betere cosmetische resultaat is daarbij een welkome bijkomstigheid. Naast de traditionele minimaal-invasieve operaties, zoals het verwijderen van de galblaas, liesbreukoperaties of operaties bij brandend maagzuur, gebruiken we de MIC ook regelmatig bij grotere operaties, zoals het verwijderen van de dikke darm en endeldarm, een deel van de maag, een deel van de slokdarm of de bijnieren. Op het gebied van de minimaal-invasieve chirurgie wordt voortdurend vooruitgang geboekt en wij dragen actief bij aan deze ontwikkelingen. Naast de uitbreiding van het indicatiespectrum naar grote operaties is het ons doel om met name bij vaak voorkomende operaties steeds kleinere incisies te kunnen gebruiken, voor een nog beter herstel en mooier eindresultaat.

De oncologische chirurgie is een traditioneel onderdeel van de viscerale chirurgie. Wij bieden het complete spectrum van de oncologische chirurgie aan, met inzet van de modernste operatiemethodes. We behandelen tumors in het gehele maag-darmkanaal. Ook bij de oncologische chirurgie worden minimaal-invasieve operatiemethodes steeds vaker toegepast, bijvoorbeeld bij dikkedarm- en endeldarmkanker. De bereikbare behandelkwaliteit hangt, naast van de operatieve behandeling, juist bij oncologische aandoeningen in grote mate af van de nauwe samenwerking tussen de verschillende medische vakgebieden en specialisten. In de HELIOS St. Elisabeth Klinik Oberhausen kunnen alle conventionele tumorbehandelingen worden doorgevoerd. De behandelplanning en -coördinatie wordt in een interdisciplinaire tumorboard afgestemd op iedere afzonderlijke patiënt, op basis van de recentste ontwikkelingen en de actuele richtlijnen.

Binnen de colorectale chirurgie (dikke darm en endeldarm) worden alle goed- en kwaadaardige aandoeningen behandeld. Dit gebeurt steeds vaker met behulp van minimaal-invasieve ingrepen. Hierbij richt de afdeling zich op ontstekingen van de darm (bijv. diverticulitis), chronische ontstekingsziektes van het darmkanaal (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), bekkenbodemstoornissen en kankeraandoeningen aan de dikke darm en endeldarm. Naast de inzet van de minimaal-invasieve chirurgie wordt voor een sneller herstel sinds enkele jaren ook de ‘fast track-revalidatie’ aangeboden. Hierbij gaat het om een modern, multimodaal concept om algemene postoperatieve complicaties te verminderen. Daardoor kan het verblijf in het ziekenhuis vaak worden verkort.
 
Een verder specialisme van de afdeling is de proctologie (behandeling van aandoeningen aan de endeldarm). Hier worden alle moderne behandelmethodes aangeboden bij klachten als incontinentie of hemorroïden, waarbij onze medewerkers altijd met discretie en inlevingsvermogen te werk gaan.

De endocriene chirurgie omvat de behandeling van goed- en kwaadaardige aandoeningen aan de schildklier, de bijschildklier, de bijnieren en het endocriene deel van de alvleesklier. Om bij operaties aan de schildklier en bijschildklier de stembandzenuwen zo veel mogelijk te sparen, wordt in de regel gebruik gemaakt van neuromonitoring.

Binnen de algemene chirurgie nemen het verwijderen van de galblaas, operaties bij lies- en littekenbreuken en operaties bij brandend maagzuur een belangrijke plaats in. Deze operaties worden overwegend minimaal-invasief uitgevoerd.

De bariatrische chirurgie houdt zich bezig met de operatieve behandeling van een ziekelijke zwaarlijvigheid. Dit omvat de implantatie van maagbanden, sleeve resecties of bypassoperaties in het spijsverteringskanaal. In ons ziekenhuis staan speciaal ingerichte kamers met geschikte badkamers ter beschikking om ook ziekelijk zwaarlijvige patiënten optimaal te kunnen behandelen. De bariatrische chirurgie maakt onderdeel uit van het centrum voor de interdisciplinaire behandeling van adipositas van de HELIOS St. Elisabeth Klinik Oberhausen. Een adipositas-zelfhulpgroep komt regelmatig (iedere maand) samen in het ziekenhuis.

Tot het taakgebied van de afdeling behoort bovendien de behandeling van ernstig zieke patiënten en patiënten met een verhoogd risico bij een operatie. Om ook juist voor deze patiënten een zo hoog mogelijke veiligheid te kunnen bieden, heeft de interdisciplinaire intensive care alle mogelijkheden in huis om patiënten indien nodig van intensieve zorg te voorzien.

Contact

 • HELIOS International Office Centrale Lutherplatz 40
  47805 Krefeld
  Duitsland
  Telefoon
  + 49 2151 32 2851
  Fax
  + 49 2151 32 1923