HELIOS Ziekenhuis Wuppertal

Welkom

Centrum voor dermatologie, allergologie en dermatochirurgie, competentiecentrum huidkanker

Het centrum voor dermatologie, allergologie en medische milieukunde is een supraregionaal centrum voor patiënten met huidaandoeningen en allergologische problemen. 

Het centrum is gespecialiseerd in de diagnostiek van huidaandoeningen, inclusief weefselonderzoek (histologie) en de behandeling van ontstekingsziektes en tumoraandoeningen van de huid.
 
In de twee ruime, modern ingerichte behandelkamers worden alle dermato-chirurgische ingrepen uitgevoerd en tumors conform de actuele richtlijnen van de tumorchirurgie behandeld. Dit omvat bijvoorbeeld bij maligne melanomen het verwijderen van de schildwachtklier (sentinel lymph node) – een techniek die in de huidkliniek Wuppertal als een van de eerste centra in Duitsland werd toegepast. De verdere tumorbehandeling vindt onder andere plaats in het kader van talrijke studies, die door de Arbeitsgemeinschaft Dermatologische Onkologie (Duits samenwerkingsverband voor dermatologische oncologie) worden gecoördineerd. 

Een ander zwaartepunt van het centrum is de behandeling van basaliomen, plaveiselcelcarcinomen en actinische keratosen, waarbij innovatieve behandelmethodes worden ingezet. Zo heeft het centrum sinds kort de titel ‘Center of Excellence’ voor fotodynamische therapie, als eerste centrum in Noordrijn-Westfalen.

Bij deze behandelmethode worden premaligne aandoeningen en bepaalde vormen van huidkanker in beeld gebracht met behulp van substanties die extreem lichtgevoelig zijn (tumors lichten op!) en vervolgens met succes behandeld. 

Verder beschikken wij over een centrum voor fototherapie en diagnostiek, waar met behulp van moderne bestralingsunits zowel patiënten met ernstige lichtziektes kunnen worden gediagnosticeerd, als patiënten met huidontstekingen als psoriasis zeer effectief kunnen worden behandeld. Hierbij worden ook innovatieve combinaties van methodes ingezet, waarmee de chronische huidaandoeningen snel en voor langere tijd onder controle kunnen worden gehouden.

Op onze afdeling voor allergologie worden zeldzame allergieën gediagnosticeerd. Hieronder valt ook de vaststelling van ongewenste bijwerkingen van geneesmiddelen, die een steeds grotere betekenis krijgen.
 
Een nieuw zwaartepunt van het centrum is de esthetische correctieve dermatologie, waarbij met behulp van niet-invasieve methodes (botulinetoxine, laserablatie, photo rejuvenation, fillers, etc.) de uiterlijke kenmerken van de huid worden verbeterd.

In samenwerking met de afdeling voor vaatchirurgie wordt een interdisciplinair spreekuur aangeboden.
 
Bij patiënten met vaataandoeningen in de benen maakt het dermatologische centrum gebruik van een conservatieve behandeling, met als bijzondere expertise de behandeling van beenzweren. Bij complexere aandoeningen die ook het arteriële vaatstelsel betreffen, wordt het ‘droogleggen' van spataders doorgevoerd, inclusief strippen. Deze patiënten worden in samenwerking met de afdeling voor vaatchirurgie en indien nodig ook daar geopereerd.

Voor patiënten met complexe auto-immuunziektes is er een speciaal spreekuur (Prof. Dr. P. Lehmann), waarbij ook hier indien nodig interdisciplinair wordt samengewerkt met de collega's van de afdeling interne geneeskunde. Naast zijn werkzaamheden in het centrum is het hoofd van het centrum hoogleraar voor dermatologie aan de universiteit Witten-Herdecke en op deze manier nauw betrokken bij de opleiding van de studenten.

Bovendien vinden in ons centrum dankzij de connectie met de universiteit Witten-Herdecke talrijke patiëntgerichte onderzoeksprojecten plaats.

Contact

 • HELIOS International Office Centrale Lutherplatz 40
  47805 Krefeld
  Duitsland
  Telefoon
  + 49 2151 32 2851
  Fax
  + 49 2151 32 1923