HELIOS Ziekenhuis Wuppertal

Welkom

Afdeling voor nucleaire geneeskunde

Geachte patiënt,
geachte collega,

Zwaartepunt van de afdeling voor nucleaire geneeskunde is het onderzoek naar en de behandeling van alle aandoeningen aan de schildklier. Voor de behandeling (met radioactief jodium) staat een van de grootste afdelingen voor nucleaire geneeskunde in Duitsland ter beschikking, inclusief meerdere bedden voor zeer gespecialiseerde behandelingen en behandelingen met hoge doses.

Andere behandelingen (bijv. pijnbestrijding bij botmetastasen) kunnen poliklinisch worden uitgevoerd. Het team van nucleaire geneeskunde legt daarbij grote nadruk op een persoonlijke en individuele begeleiding van de patiënt. De afdeling voldoet aan de kwaliteitsstandaard van ISO EN DIN 9001-2000.
 
Wat is nucleaire geneeskunde?

In de nucleaire geneeskunde worden zowel onderzoeken als behandelingen doorgevoerd met behulp van radioactieve stoffen. Het onderzoek resp. de behandeling is niet pijnlijk en gaat meestal niet gepaard met directe bijwerkingen zoals misselijkheid. Dat komt doordat er van de gebruikte stoffen slechts zeer kleine hoeveelheden worden gebruikt. De onderzoeksapparatuur is open (geen ‘buizen’), maakt geen lawaai en sluit de patiënt niet op.
 
Verscheidene behandelmogelijkheden

Veel aandoeningen zijn geschikt voor nucleair geneeskundige behandeling. Een groot zwaartepunt vormen echter de goed- en kwaadaardige aandoeningen van de schildklier, waarbij gebruik wordt gemaakt van radioactief jodium. De meest voorkomende aandoeningen van de schildklier zijn goedaardig, slechts een klein percentage is kwaadaardig. Goedaardige aandoeningen van de schildklier die met behulp van radioactief jodium kunnen worden behandeld, zijn struma (krop), schildklierautonomie en de ziekte van Basedow (M. Basedow, auto-immuunthyreoïditis van het type Basedow). Kwaadaardige schildklieraandoeningen zijn na de operatieve verwijdering van de schildklier in de regel ook uitstekend te behandelen met radioactief jodium.  

Bij botmetastasen bij kwaadaardige aandoeningen kan om de pijn te verzachten worden gekozen voor een radionuclidentherapie. Met behulp van radioactieve stoffen in lichaamsholtes kunnen pleuravocht en andere vochtophopingen in gewrichten die verder slecht te behandelen zijn, worden aangepakt.
 
Nucleair geneeskundige onderzoeksmethodes

Een verder zwaartepunt zijn de nucleair geneeskundige onderzoeken (scintigrafie, SPECT, SPECT-CT, PET-CT), die hier voor het hele ziekenhuis en voor ambulante patiënten worden uitgevoerd. Het principe van dit soort onderzoeken is het weergeven van de functie en stofwisseling van verschillende organen en de mogelijkheid om het gehele lichaam te onderzoeken bij speciale vraagstellingen in een onderzoeksgebied.

Nucleair geneeskundige onderzoeken zijn bijv.

•    sonografie en scintigrafie van de schildklier
•    scintigrafie van het skelet
•    myocardscintigrafie
•    scintigrafie van de nierfunctie
•    hersenscintigrafie (in het bijzonder bij de diagnostiek van Parkinson)
•    tumordiagnostiek (beoordeling van primaire tumors en metastasen)
•    ontstekingsscintigrafie
•    longscintigrafie
•    weergave van SWK (schildwachtklier)
•    slokdarmscintigrafie
•    scintigrafie van het leegpompen van de maag
•    lokaliseren van de bloedingsbron
 
Milieubescherming

Het beschermen van het milieu speelt bij het gebruik van radioactieve stoffen een grote rol. Patiënten die bij een schildklieraandoening worden behandeld met radioactief jodium scheiden dit tijdens hun ziekenhuisverblijf gedeeltelijk weer uit. Om ervoor te zorgen dat het radioactief jodium niet in het milieu terecht komt, worden de afgevoerde lucht en het afgevoerde water van de afdeling voor nucleaire geneeskunde met behulp van een unieke, complexe procedure gereinigd. Hierdoor wordt het milieu maximaal beschermd.

Contact

 • HELIOS International Office Centrale Lutherplatz 40
  47805 Krefeld
  Duitsland
  Telefoon
  + 49 2151 32 2851
  Fax
  + 49 2151 32 1923