HELIOS Ziekenhuis Wuppertal

Welkom

Pancreascentrum van het HELIOS-ziekenhuis Wuppertal

Voor de diagnostiek en behandeling van aandoeningen aan de alvleesklier (pancreas) zijn een groot aantal speciale onderzoeken en een grote therapeutische en operatieve expertise nodig. 

In ons pancreascentrum werken specialisten uit de vakgebieden interne geneeskunde, chirurgie, oncologie (kankergeneeskunde), radiotherapie, radiologie en pathologie nauw met elkaar samen en staan zo garant voor een complete behandeling en begeleiding met behulp van de modernste technieken. Het team stemt de behandeling af op de patiënt, vanaf de opname, via onderzoeken en operatie tot aan het ontslag en de nazorg.
 
Functie en veel voorkomende aandoeningen van de alvleesklier
De alvleesklier is een klier van ca. 15 centimeter lang die zich achter het buikvlies, ter hoogte van de tweede lumbale wervel bevindt. De alvleesklier bestaat uit vier delen: de kop, de hals, het lichaam en de staart. Via een grote afvoergang scheidt de klier spijsverteringssappen af. Dit kanaal komt net voor de uitgang naar de darm samen met de galbuis. Daarom kunnen bijvoorbeeld galstenen of tumors, die het gemeenschappelijke deel van de buis afsluiten, ook aandoeningen aan de alvleesklier veroorzaken.
 
De alvleesklier heeft twee belangrijke functies:

•    de productie van eiwitsplitsende en vetsplitsende enzymen en hun afscheiding in de darm (exocriene functie)
•    de productie van de stofwisselingshormonen insuline en glucagon en hun afscheiding in het bloed (endocriene functie)

Welke ziektebeelden ontstaan, is afhankelijk van welke functie van de alvleesklier verstoord is. Bovendien kunnen goed- en kwaadaardige tumors ontstaan in de alvleesklier. Enkele van deze aandoeningen hebben een grote medische betekenis, omdat ze een zeer ernstig verloop kennen en wereldwijd verbonden zijn met een hoog overlijdenspercentage. 

Verstoringen van de endocriene functie hebben een negatieve invloed op de suikerstofwisseling en kunnen onder andere leiden tot bepaalde vormen van suikerziekte (diabetes mellitus). Op deze aandoeningen wordt op de website van de medische afdeling 2 verder ingegaan.  

Onder de verstoringen van de exocriene functie kan in het bijzonder worden gedacht aan de ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), omdat deze naar verhouding vaak voorkomt. Deze kan ernstige gevolgen hebben en soms door de juiste levenswijze worden voorkomen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een acute en chronische ontsteking.

De meeste tumors van de alvleesklier zijn kwaadaardig en ontstaan in de cellen van de gangen van de alvleesklier en moeten zo vroeg mogelijk worden herkend en operatief worden behandeld. 

Gedetailleerde informatie vindt u onder ziektebeelden.

Contact

 • HELIOS International Office Centrale Lutherplatz 40
  47805 Krefeld
  Duitsland
  Telefoon
  + 49 2151 32 2851
  Fax
  + 49 2151 32 1923